زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

مصلح کل (کتاب)





مصلح کل (نظریه اصلاح گری و ظهور مصلح کل در آخرالزمان) ترجمه کتاب المصلح العالمی من النظریة الی التطبیق اثر نذیر یحیی حسنی می‌باشد که به اهتمام آقای سید شاهپور حسینی صورت گرفته است.


۱ - معرفی اجمالی



اثر، پژوهشی در بررسی سیر تحول، تاریخ و ساختار نظریه اصلاح گری و مصلح و تعیین و مشخص نمودن هویت شخصی این مصلح جهانی می‌باشد.
مؤلف، ابتدا از تجزیه‌ها، تفرقه افکنی‌ها، تهدیدات و محاصره‌های ملت‌های مسلمان که توسط دشمنان اسلام صورت می‌گیرد، سخن می‌گوید و در ادامه از نیتی که پشت پرده تمام این فعالیت‌های است می‌گوید: که محور اصلی، هشدار و ترساندن غربی‌ها از مردی است که با ظهورش خرابی‌ها و ویرانی‌های زیادی به بار می‌آورد و دیگر زدودن و پاک نمودن اندیشه مهدویت از اذهان مسلمانان می‌باشد. اما تا کنون این اقدامات نتیجه معکوس به بار آورده و مردم متوجه اندیشه اصلاح گری و جستجوی رهبر و فرمانده واقعی آن شده‌اند. هدف ما از نگارش اثر، شناساندن عقیده و اندیشه مهدویت از وجه نظری و عملی می‌باشد تا به سهم خود به گوشه‌ای از وظایف و نقش خود در آینده امت اسلامی عمل نموده باشیم.
نگارش اثر به تاریخ پنجم رجب ۱۴۲۳ ق در مقدمه رقم خورده است.

۲ - ساختار کتاب



اندیشه نجات و اصلاح و اعتقاد به منجی و مصلح، اندیشه‌ای دیرینه‌ای است که از روزگاران کهن ذهن بشر را به خود مشغول داشته است و این اندیشه اختصاص به ادیان آسمانی ندارد، بلکه ادیان غیر آسمانی نیز به این نظریه اعتقاد دارند. آن چه به این نظریه معنا می‌بخشد، باور به ظهور منجی موعود در آخر الزمان و ضرورت آمادگی و انتظار برای استقبال از اوست، مؤلف در این اثر با ساماندهی مناسب و منظم سیر تحول نظریه اصلاح گری در میان ملل و نحل موضوع مصلح کل و مباحث پیرامون آن را در دوازده فصل ارائه نموده است.
مؤلف با مراجعه به مصادر و منابع ادیان مذاهب مختلف این نظریه و سیر روند آن را مورد مطالعه قرار داده و با تکیه و استناد به روایات نقل شده از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و اهل بیت معصومین علیه‌السّلام و همچنین مراجعه به قرآن کریم و شرح و تفسیر آیاتی از آن، ساختار و مصداق واقعی این نظریه را از دیدگاه اسلام ارائه نموده است. بنابراین روش مؤلف در این اثر غالبا نقلی و در مواردی به مستندات تاریخی تکیه دارد.

۳ - گزارش محتوا



بررسی نظریه اصلاح گری با مطالعه آن در ادیان آسمانی مسیحیت، یهودیت و ادیان غیر آسمانی (بودا) آغاز و فصل بعدی به طور مستقل به بررسی این نظریه از دیدگاه قرآن و روایات می‌پردازد و این فصل زمینه ساز فصل بعدی که مصداق واقعی این نظریه را با ویژگی‌های آن تبیین می‌کند، می‌پردازد. در فصول بعدی به نقش امام حسن عسگری علیه‌السّلام در بروز اندیشه مهدویت، علت پنهان شدن امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و نقش چهار نایب و وظایف این نائبان خاص می‌پردازد. فصل ششم به شناساندن دروغین افراد مدعی مهدویت و فصل هشتم به نقش شاعران در گسترش و رواج این نظریه و فصل نهم به بیان نشانه‌های ظهور که به دو دسته نشانه‌های حتمی و غیر حتمی تقسیم شده است، می‌پردازند. فصول دهم و یازدهم به تحلیل اوضاع سیاسی و حوادثی که در منطقه و محل ظهور امام عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و ویژگی‌ها و نشانه‌های حکومت امام مهدی علیه‌السّلام از ابعاد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بعد از استقرار ایشان می‌پردازند. فصل آخر به شبهاتی که در اطراف این نظریه از جمله نفی نظریه نص و انتصابی بودن امامت، رهبری زود هنگام امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و در دست نبودن نشانه و علامتی مبنی بر غیبت کبرا و صغرا و دیگر اشکالات مطرح و پاسخ آن‌ها می‌پردازد.

۴ - وضعیت کتاب



پاورقی‌ها، مربوط به منابعی است که در متن از آن‌ها مطلب یا روایات نقل شده است. در پایان اثر، کتابنامه و در آغاز آن فهرست مطالب آمده است.

۵ - نگاهی به ترجمه



ترجمه از روانی و سلیس بودن خوبی برخوردار است، مترجم در انتخاب واژه‌ها و معادل یابی و نگارش نثری که مطابق با فهم خواننده باشد، از موفقیت نسبی برخوردار بوده است و از ترجمه تحت اللفظی و معنای آزاد پرهیز نموده است و سعی مترجم بر این بوده که با رعایت اصل مهم حفظ امانت، اثر و دوری از هر گونه دخل و تصرف همراه باشد.

۶ - منبع


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب مهدویت




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.